Resipi Ikan Kerai Bakar Chef Kamarul
Restoran Ikan Sungai, Desa Melawati
Bahan-bahannya:
Seekor ikan Kerai
Sedikit garam
Asam limau
Asam Jawa
Kunyit
Bawang
Buah tomato
Cili api
dan sedikit belacan.
Cara membuatnya:
Cuci dengan bersih ian tersebut kemudian gaul dengan sedikit garam dan asam limau. Kemudian bilas dan toskan. Bakar atas arang atau boleh juga menggunakan dapur gas. Ikan tersebut hendaklah disalut dengan kertas aluminium atau daun pisang, supaya isi ikan tersebut tidak terlerai selain mengekalkan aroma ikan tersebut.
Cara menyediakan air asam:
Hiris bawang, cili api, tomato. Gaulkan dengan air asam jawa dan belacan yang dibakar dan sedikit garam. Selepas itu bolehlah dihidangkan kepada tetamu yang mengunjung ke rumah anda pada bulan Ramadan.
Bahan-bahannya:
Seekor ikan Kerai
Sedikit garam
Asam limau
Asam Jawa
Kunyit
Bawang
Buah tomato
Cili api
dan sedikit belacan.
Cara membuatnya:
Cuci dengan bersih ian tersebut kemudian gaul dengan sedikit garam dan asam limau. Kemudian bilas dan toskan. Bakar atas arang atau boleh juga menggunakan dapur gas. Ikan tersebut hendaklah disalut dengan kertas aluminium atau daun pisang, supaya isi ikan tersebut tidak terlerai selain mengekalkan aroma ikan tersebut.
Cara menyediakan air asam:
Hiris bawang, cili api, tomato. Gaulkan dengan air asam jawa dan belacan yang dibakar dan sedikit garam. Selepas itu bolehlah dihidangkan kepada tetamu yang mengunjung ke rumah anda pada bulan Ramadan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan