Selasa, 8 Disember 2009

Menu Istimewa!











Rendang ayam kampung cili padi, Air Kundur Sira Melaka




Buka Selera Pengunjung




Selain masakan asam pedas atau masa tempoyak ikan sungai, hidang seperti rendang ayam kampung cili pidi turut disediakan.




Demi pemintaan pengunjung juga disedikan pencuci mulut istimewa Air Kundur Sira Melaka atau cubalah kuah duriah dan roti jala.




Semua yang dihidangkan di Restoran Ikan Sungai, memang berbeza setiap hari.




Ini Kerana sepanjang Disember, sambutan ulang tahun pertama restoran ini, menawarkan pakej harga yang sungguh menakjubkan!




Hanya selama sebulan, promosi ini diadakan dan jangan abaikan keenakan masakan ikan sungai liar yang sukar ditemui di mana-mana restoran kecuali di sini!




Jom Ratah Ikan Sungai! Memang Terkata Lazatnya...

Khamis, 26 November 2009

Ucapan!


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA...


Pada semua muslimin dan muslimat,semoga semua diberikan-NYA keberkatan, kerahmatan, keampunan dan kebahagiaan pada hari yang mulia ini.

Renung dan hayati semangat disebalik hari perayaan ini agar ia memberi sinar dan dorongan untuk terus berkorban apa saja demi agama,bangsa dan negara.

Selamat Hari Raya Aidil Adha dari kami, chef dan staf restoran ikan sungai serta kru blogspot.com

Rabu, 26 Ogos 2009

Jom singgah berbuka puasa







JULUNG kali penggemar ikan sungai segar kini dapat menikmati juadah berbuka puasa sepanjang Ramadan di Restoran Ikan Sungai.
Chef Kamarul Ariffin Hamzah, 33 bersama kakaknya, Chef Hamizatun, 35 dan adiknya, Chef Hishamuddin, 31, bersedia melayani tempahan pengunjung selain menyediakan hidangan pencuci mulut buffet harian yang istimewa.
Antara menu hidangan pencuci mulut ialah setiap hari dua jeni bubur disediakan seperti bubur kacang, pengat pisang, pengat keledek, bubur jagung, bubur pulut hitam, pengat durian, dan tidak ketinggalan bubur lambuk yang dimasak menggunakan resipi khas.
“Ini antara yang disediakan setiap hari dan bertukar setiap hari,” kata Chef Kamarul.
Chef Kamarul Ariffin berasal dari Temerloh, berbangga kerana dapat meneruskan resipi turun temurun diperolehi daripada Allahyarham bapa mereka, Hamzah Kanin yang mengusahakan kedai makan di bandar ikan patin itu, suatu masa dulu.
Restoran Ikan Sungai yang diusahakan Besta Corporation, eksklusif kerana menyajikan hidangan berkonsepkan makanan kampung.
“Selain koleksi bubur dan pengat, pengunjung dijamu denagn pilihan kih-muih tradisi Melayu seperti lompat tikam, tapai pulut, tapai ibu Rozita si jantung hati, dodol kukus, badak berendam dan kuih sira.
“Menu ini juga berubah setiap hari dan tambahan RM10 untuk menikmati juadah buffet ini, berbaloi dengan menikmati hidangan utamanya, masakan tradisi seperti masak tempoyak ikan patin, masak asam pedas ikan baung, masak lemak cili padi cendawan sisir, ikan baker Kerai, ikan goring temoleh dan sebagainya,” kata Chef Kamarul lagi.
Sajian lain yang mampu membuat pengunjung kecur air liur ialah sayur kampung seperti gulai lemak batang keladi, pucuk ubi masak tempoyak, gulai lemak rebung, gulai lemak kulat sisir, acara rempah asli, gulai nangka tumis darat dan gulai lemak nangka dihidangkan bersama ikan sungai yang baru dimasak.
Kamarul berkata, tidak ketinggalan, ulam seperti pucuk ubi, ulam raja, daun selom, tenggek burung, petai, jering, pegaga dihidangkan satu set bersama sambal belacan, air asam dan sambal tempoyak.
Jom apa lagi, moh kita ke Restoran Ikan Sungai, di Desa Melawati menikmati hidangan berbuka puasa dengan sajian hebat serta dijanjikan segala kepuasan semestinya datang dari dapur Chef Kamarul Arffin adik beradik.

Jom Berbuka Puasa




Resipi Ikan Kerai Bakar Chef Kamarul

Restoran Ikan Sungai, Desa Melawati

Bahan-bahannya:
Seekor ikan Kerai
Sedikit garam
Asam limau
Asam Jawa
Kunyit
Bawang
Buah tomato
Cili api
dan sedikit belacan.

Cara membuatnya:
Cuci dengan bersih ian tersebut kemudian gaul dengan sedikit garam dan asam limau. Kemudian bilas dan toskan. Bakar atas arang atau boleh juga menggunakan dapur gas. Ikan tersebut hendaklah disalut dengan kertas aluminium atau daun pisang, supaya isi ikan tersebut tidak terlerai selain mengekalkan aroma ikan tersebut.

Cara menyediakan air asam:
Hiris bawang, cili api, tomato. Gaulkan dengan air asam jawa dan belacan yang dibakar dan sedikit garam. Selepas itu bolehlah dihidangkan kepada tetamu yang mengunjung ke rumah anda pada bulan Ramadan.

Ahad, 26 Julai 2009

Dekorasi makan yang simple











JIKA anda pernah singgah ke Restoran Ikan Sungai di Desa Melawati, pasti anda terkejut kerana dekorasi restoran ini, simple dan hanya sekadar dapat memuatkan 40 orang untuk satu sesi lunch atau dinner.
Memang sedikit tetapi cukup selesa bagi pengunjung mahukan suasana tenang dan rilaks. Kata Chef Kamarul Ariffin, Ketua Chef Restoran Ikan Sungai, kualiti masakan yang dihidangkan lebih dititikberat. Namun tidak bermakna, dekorasinya juga diabaikan!
Lihatlah gambar yang dipaparkan, meja dan kerusi daripada buatan kayu jati yang mempunyai kemasan yang baik, dinding restoran dihiasi dengan gambar iklan sungai yang tidak pernah anda tahu dan mengenalinya.
Selebihnya, layanan mesra pekerja yang sentiasa senyum dan menyenangkan hati! Tahniah kepada trio Chef di Restoran Ikan Sungai yang menyajikan, masakan enak dan lazat.

Ahad, 19 Julai 2009

Empat menu jadi pilihan pelanggan

Tapai Ubi Special



Sambal Tumis Petai






Pekasam Ikan Sungai



Ikan Sepat Masin Goreng
Salam sejahtera.
Minggu ini Chef Kamarul Ariffin menyediakan empat lagi menu yang biasa aje tetapi selepas menjamunya anda pasti mengakui resipi juadah tersebut, lazat dan membuka selera.
Empat resipi yang kini menjadi pilihan ramai pengunjung di Restoran Ikan Sungai ialah Sambal Tumis Petai, Sambal Janda Kaya, Pekasam Ikan Sungai, Ikan Sepat Masin Goreng dan menu pencuci mulut, Tapai Ubi Special.
Jadi, jika anda ingin mencuba hidangan yang disediakan, mohlah ramai-ramai berkunjung ke Restoran Ikan Sungai. Anda pasti, pulang dengan penuh perasaan teruja dan terbayang-bayang enaknya menikmati makanan di sisni.
Jom, apa lagi nak tunggu...

Khamis, 16 Julai 2009

Menu Lazat Minggu Ini!


Dari Dapur Chef Kamarul Ariffin
Restoran Ikan Sungai


IKAN BAUNG MASAK LEMAK CILI API

BAHAN-BAHAN:
• 500 gm ikan baung
• 200 gm cili api hijau-dikisar
• 200 gm bawang besar-dikisar
• 1 inci kunyit hidup-dikisar
• 500 gm santan pekat
• 5 batang serai-diketuk
• 2 helai daun kunyit-disiat
• 5 helai daun limau purut
• 3 keping asam gelugur
• Garam

CARA MEMBUATNYA:
1-Kesemua bahan disatukan di dalam periuk berserta sedikit air.
2-Masak dan tunggu sehingga mendidih.
3-Sedia untuk dihidang.