
Dari Dapur Chef Kamarul Ariffin
Restoran Ikan Sungai
IKAN BAUNG MASAK LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN:
• 500 gm ikan baung
• 200 gm cili api hijau-dikisar
• 200 gm bawang besar-dikisar
• 1 inci kunyit hidup-dikisar
• 500 gm santan pekat
• 5 batang serai-diketuk
• 2 helai daun kunyit-disiat
• 5 helai daun limau purut
• 3 keping asam gelugur
• Garam
CARA MEMBUATNYA:
1-Kesemua bahan disatukan di dalam periuk berserta sedikit air.
2-Masak dan tunggu sehingga mendidih.
3-Sedia untuk dihidang.
Restoran Ikan Sungai
IKAN BAUNG MASAK LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN:
• 500 gm ikan baung
• 200 gm cili api hijau-dikisar
• 200 gm bawang besar-dikisar
• 1 inci kunyit hidup-dikisar
• 500 gm santan pekat
• 5 batang serai-diketuk
• 2 helai daun kunyit-disiat
• 5 helai daun limau purut
• 3 keping asam gelugur
• Garam
CARA MEMBUATNYA:
1-Kesemua bahan disatukan di dalam periuk berserta sedikit air.
2-Masak dan tunggu sehingga mendidih.
3-Sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan