
Bersama Chef Kamarul Ariffin
dari dapur Restoran Ikan Sungai
IKAN PATIN TEMPOYAK
IKAN PATIN TEMPOYAK
BAHAN:
• 250 gm ikan patin
• 200 gm cili api merah-dikisar
• 200 gm bawang besar-dikisar
• 300 gm tempoyak
• 1 inci kunyit hidup
• 2 helai daun kunyit-disiat
• 1 kuntum bunga kantan-dihiris
• 10 batang serai-diketuk
• 50 gm asam gelugur
• Garam
CARA MEMBUATNYA:
1-Campurkan kesemua bahan kecuali ikan patin dan garam berserta air secukupnya ke dalam periuk.
2-Masakkan di atas yang sederhana sehingga mendidih.
3-Setelah itu, masukkan ikan patin dan garam secukup rasa ke dalamnya serta kacau perlahan-lahan. Sedia untuk dihidang.
• 250 gm ikan patin
• 200 gm cili api merah-dikisar
• 200 gm bawang besar-dikisar
• 300 gm tempoyak
• 1 inci kunyit hidup
• 2 helai daun kunyit-disiat
• 1 kuntum bunga kantan-dihiris
• 10 batang serai-diketuk
• 50 gm asam gelugur
• Garam
CARA MEMBUATNYA:
1-Campurkan kesemua bahan kecuali ikan patin dan garam berserta air secukupnya ke dalam periuk.
2-Masakkan di atas yang sederhana sehingga mendidih.
3-Setelah itu, masukkan ikan patin dan garam secukup rasa ke dalamnya serta kacau perlahan-lahan. Sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan